Zij-instromers

Maatwerk met perspectief!
Zij instromers zijn en worden steeds belangrijker voor het invullen van de vacatures in de bouw. Ze hebben wel ervaring als werknemer maar (bijna) geen ervaring in de bouw. Ze willen graag het vak leren en daarnaast ook graag met een opleiding beginnen. De zij-instromers zijn een hele andere doelgroep dan de reguliere leerling-timmermannen en vragen daarom ook een andere benadering op het gebied van scholing, omgang en het zoeken van werk.

Zij-instromers kiezen bewust voor de bouw en zijn zeer gemotiveerd. Speciaal voor deze doelgroep heeft SSPB Praktijkcentrum Bouw in samenwerking met het uitzendbureau Vakmasters Bouw Groningen en WerkinZicht, een maatwerk omscholingstraject ontwikkeld waarbij de wensen van zowel de werkgever als de werknemer omgezet worden in een leertraject met concrete praktijkoefeningen. SSPB Praktijkcentrum Bouw biedt een leer-werktraject van 16 weken, waarin de deelnemer 4 dagen per week gaat werken op de bouwplaats en 1 dag per week bij ons in de werkplaats wordt bijgeschoold op de basisvaardigheden.
Zij-instromen?

Zij-instromen?

Het Scholingstraject
Na de aanmelding op de website van SSPB Praktijkcentrum Bouw volgt er een intakegesprek met de accountmanager. De deelnemer krijgt een uitnodiging voor de diagnostische dagen in onze werkplaats, waar de deelnemer kan laten zien of hij/zij in het bezit is van technisch inzicht. Rond de deelnemer de diagnostische dagen positief af, dan gaat de accountmanager op zoek naar een geschikt en erkend leerbedrijf, waar de deelnemer meewerkt op de bouwplaats. Zo doet de deelnemer ervaring op en leert hij/zij al doende het vak en kan meedraaien met de dagelijkse werkzaamheden. Eén dag in de week komt de deelnemer bij ons in de leerling-werkplaats en krijgt hij/zij instructies voor bouwtechnische opdrachten. Deze opdrachten worden zo veel mogelijk afgestemd op de werkzaamheden van het leerbedrijf. Werken en leren wordt zo op elkaar afgestemd.

Na afronding van het traject krijgt de deelnemer een certificaat en kan hij /zij doorstromen naar het Opleidingsbedrijf SSPB en starten met de opleiding BBL 2 timmeren, metselen of tegelzetten.

Werken

Het vergroten van de kennis en vaardigheden doet de deelnemer het beste op de bouwplaats bij een erkend leerbedrijf. Hiervoor zijn wij altijd op zoek naar leerbedrijven waar zij-instromers het vak kunnen leren.
De deelnemer wordt voor 4 dagen per week, via Vakmasters, uitgeplaatst bij een leerwerkbedrijf en ontvangt een salaris conform de CAO Bouw.
De deelnemer krijgt een pakket werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen aangemeten.

Scholingstraject

Scholingstraject

Algemene kennis en vaardigheden:

 • Basishandelingen timmeren;
 • Tekening lezen;
 • Gereedschappenleer;
 • Machinale houtbewerking;
 • Veilig werken;
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen.

Vakvaardigheden Timmeren:

 • Uitzetten en stellen, betonfunderingen, prefab elementen;
 • Dakwerk;
 • Aftimmeren, deuren en ramen afhangen;
 • Machinale houtbewerking.

Vakvaardigheden Metselen:

 • Metseltechniek;
 • Opperen;
 • Profielen stellen;
 • Voegen;
 • Aanbrengen hulpconstructies.
Bij SSPB

Bij SSPB

Begeleiding

Tijdens het gehele scholingstraject wordt de deelnemer begeleidt door onze instructeurs, leerlingbegeleiders en natuurlijk zijn leermeester. Wij gaan regelmatig met de deelnemer en het leerbedrijf in gesprek over de prestaties en de voortgang.

Doorstroom

Aan het eind van het traject volgt een gesprek met de deelnemer, de leermeester en onze instructeur. Indien de samenwerking vanuit alle betrokken partijen goed is bevallen, kan de deelnemer:

 • Doorstromen naar een BBL 2 opleiding via SSPB Praktijkcentrum Bouw;
 • Doorstromen naar de arbeidsmarkt. Dit kan via het uitzendbureau Vakmasters Bouw Groningen.
4 dagen werken, 1 dag naar school 4 dagen werken, 1 dag naar school
Leren in de praktijk Leren in de praktijk
Persoonlijke begeleiding Persoonlijke begeleiding
Tijd om door te pakken

Tijd om door te pakken

Lijkt het je wat? Kom bij ons langs! We leren je graag kennen en laten je de leerlingwerkplaats zien. Na een kennismakingsgesprek zit je nergens aan vast. Vul hieronder je mailadres in, dan nemen we contact met je op.

Aanmelden voor kennismakingsgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Copyright SSPB 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen