Wij zijn SSPB Praktijkcentrum Bouw

Het opleidingsbedrijf SSPB Praktijkcentrum Bouw leidt sinds 1983 leerlingen op tot vakmensen voor de bouw. SSPB is een stichting zonder winstoogmerk en heeft als doel om leerlingen op te leiden voor een functie in de bouw. SSPB werkt samen met bouwbedrijven, metselbedrijven en de ROC’s Alfa College en Noorderpoort. SSPB is voor iedereen die graag wil bouwen aan zijn toekomst!

SSPB MAAKT ‘T!

Zo is SSPB Praktijkcentrum Bouw ontstaan

In 1983 is Vereniging Samenwerkingsverband Praktijkcentrum Bouw (VSPB) opgericht. De oprichters waren de bouwers uit het regionale bedrijfsleven en het doel was om de bouwbedrijven te voorzien van goed opgeleide vakmensen. Voor zowel de bouwbedrijven als de vakmensen in opleiding is het een ideale constructie; de bouwbedrijven lopen geen risico, de leerling is immers in dienst bij het opleidingsbedrijf en wordt gedetacheerd naar één van de vele bouwbedrijven uit de regio. De leerling heeft gegarandeerd inkomen en de zekerheid dat hij/zij door kan gaan met de opleiding, ook bij (tijdelijke) terugplaatsing door het bouwbedrijf waar de leerling werkzaam is/was. Het opleidingsbedrijf SSPB is voorzien van een ruime werkplaats waar de leerling aan de slag gaat als hij/zij tijdelijk geen werkplek heeft, maar ook in de gelegenheid gesteld wordt om bijscholing/omscholing te krijgen. De leerling kan daarnaast praktijktoetsen maken, die op de bouwplaats niet mogelijk zijn. De bouwbedrijven die deelnamen aan VSPB, waren lid van de vereniging. In 1993 is de vereniging over gegaan in een stichting. Grote voordeel hiervan was dat een bouwbedrijf geen lid hoeft te zijn om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten van SSPB. Op dat moment werd ook de naam gewijzigd naar Stichting Samenwerkingsverband Praktijkcentrum Bouw.
SSPB werkt samen met ruim 250 bouwbedrijven en biedt de leerling persoonlijke begeleiding van de ervaren instructeurs in de werkplaats en de leerlingbegeleiders die de leerling bezoeken op de werkplek. De leerling wordt in de gelegenheid gesteld om praktijktoetsen, die hij/zij niet kan maken op de werkplek, te oefenen en te maken in de werkplaats te Sappemeer. De leerling wordt verloond conform CAO Bouw & Infra, krijgt werkkleding, diverse (verplichte) trainingen/cursussen aangeboden en wordt geholpen om het maximale uit zichzelf te halen. Na de afgeronde vakopleiding kan de leerling in dienst treden bij het bouwbedrijf waar hij/zij werkzaam was gedurende de opleiding.

Zo werkt SSPB Praktijkcentrum Bouw

Als je een opleiding in de bouw wilt doen, meld je je aan bij SSPB en het Alfa-College of Noorderpoort. 1 dag per week volg je lessen op school, de andere 4 dagen ben je aan het werk.

Gedurende de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij SSPB. In de bouw kun je aan de slag in de nieuwbouw, verbouw, aanbouw, onderhoud, restauratie en renovatie. Samen met jou wordt er gekeken welke werkzaamheden en welk bouwbedrijf het beste bij jou past. Voordat jij aan de slag gaat bij het bouwbedrijf, ga jij eerst op een kennismakingsgesprek bij het bouwbedrijf. Zo ben je goed voorbereid voor de start!

SSPB is jouw werkgever en je kan gedetacheerd worden naar meerdere bouwbedrijven. Alle bouwbedrijven waar we mee samenwerken hebben een erkenning als leerbedrijf. SSPB betaalt jouw loon, zorgt voor persoonlijke begeleiding gedurende de opleiding en zorgt ervoor dat jij gewoon lekker aan het werk kunt bij één van de vele bouwbedrijven waar we mee samenwerken.

 

Altijd wat te leren

Altijd wat te leren

Samenwerkingspartner Sterk Techniek Onderwijs

Wij vinden het belangrijk om iedereen te enthousiasmeren voor de bouw. SSPB is co-financier in het project Sterk Techniek Onderwijs en biedt diverse activiteiten op scholen (VMBO, Praktijkonderwijs en Basisscholen), maar ook in de werkplaats en bij de bouwbedrijven aan. Mede door het geven van voorlichting, het verzorgen van gastlessen, het aanbieden van activiteiten in onze werkplaats te Sappemeer en excursies/bedrijfsbezoeken/stages bij de bouwbedrijven in onze regio laten we jongeren kennis maken met de bouw. Door de jongeren te enthousiasmeren door “te doen” hopen we meer instroom te generen in de bouwopleidingen, waardoor we ook beter kunnen voorzien in de vraag naar goed gekwalificeerd bouwpersoneel.

Ons eigen uitzendbureau

Het opleidingsbedrijf SSPB heeft een eigen uitzendbureau, te weten Vakmasters Bouw Groningen. Dit uitzendbureau is opgericht om de leerlingen, die een diploma behaald hebben, te helpen aan een mooie baan. Daarnaast wordt het uitzendbureau gebruikt voor omscholing/bijscholing van zij-instromers. Voor de vele zij-instromers in de bouw heeft SSPB Praktijkcentrum Bouw in samenwerking met het uitzendbureau en WerkinZicht, een maatwerk omscholingstraject ontwikkeld, waarbij de wensen van zowel de werkgever als de werknemer omgezet worden in een leertraject met concrete praktijkoefeningen. SSPB Praktijkcentrum Bouw biedt een leer-werktraject van 16 weken, waarin de deelnemer 4 dagen per week gaat werken op de bouwplaats en 1 dag per week bij ons in de werkplaats wordt bijgeschoold op de basisvaardigheden. Na het maatwerktraject kan de deelnemer doorstromen naar het opleidingsbedrijf en beginnen met de opleiding tot Timmerman/Metselaar/Tegelzetter op de ROC’s Alfa-college of Noorderpoort. Het uitzendbureau Vakmasters Bouw Groningen is 100% dochter van SSPB en heeft geen winstoogmerk. De positieve resultaten van het uitzendbureau komen ten gunste van het opleidingsbedrijf SSPB.

Cursussen en trainingen

Naast het reguliere onderwijs bieden wij diverse cursussen en praktijktrainingen aan. Hierbij valt te denken aan VCA training en examen, Leermeester cursus, Digitale Maatvoering, Veilig werken met de hoogwerker, Luchtdicht Bouwen, BIM en Digitalisering in de bouw. Al deze cursussen en trainingen zijn erop gericht om de kennis te verbreden of te verdiepen. Wil jij weten wat er allemaal mogelijk is? Neem dan contact met ons op.

4 dagen werken, 1 dag naar school 4 dagen werken, 1 dag naar school
Leren in de praktijk Leren in de praktijk
Persoonlijke begeleiding Persoonlijke begeleiding
Tijd om door te pakken

Tijd om door te pakken

Lijkt het je wat? Kom bij ons langs! We leren je graag kennen en laten je de leerlingwerkplaats zien. Na een kennismakingsgesprek zit je nergens aan vast. Vul hieronder je mailadres in, dan nemen we contact met je op.

Aanmelden voor kennismakingsgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Copyright SSPB 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen